Obudimo Možuha

O čarobnih, temačnih jezercih na Planiki

se je raznesel glas daleč preko meja štajerske dežele.

Marsikdo je slišal zgodbo o Jezerniku,

čokatemu možu, dolgih zelenih las in razmršene brade.

Tako je zapisal Ožbej Vresnik v svoji zgodbi »Tukaj je nekoč bilo jezero«.

Kliknite za knjigo v pdf!

Jezernikova pravljica na Rogli

Res je, glas je segel daleč in to so znali prepoznati na Rogli in splesti turistično pravljico okoli naših junakov. Uredili so Jezernikovo pot in Jezernikov vodni park, preprosto animacijo v naravi za aktivno preživljanje prostega časa.

Kliknite za povezavo na Roglo!

Možuha smo v Lovrencu že imeli

Tudi Lovrenčani smo nekoč znali bolj začutiti Pohorske junake. Naši vrtečani so preživeli čudovit dan na Lovrenških jezerih v družbi Jezernika, Možuha in Jere. Dogodivščina ne bi smela ostati samo v spominih otrok, ki so sedaj že skoraj polnoletni, saj je lahko izhodišče za odlično poslovno-turistično atrakcijo, s katero bi lahko popestrili turistično ponudbo ne samo v kraju, temveč bi tudi sami dali vrednost in začeli tržiti Lovrenška jezera..


Pred okoli 15 leti je najmlajše po lepotah Lovrenca popeljal sam Možuh:

Možuh v Pajštvi

Možuh v Pajštvi

Možuh v Pajštvi

Možuh v Pajštvi

Kaj vse že imamo

O turistični ponudbi, vezani za junaka Možuha, ni potrebno odkrivati tople vode. Dovolj je, da se pobrska po raziskovalnih nalogah naših šolarjev, ki so pod vodstvom odličnih mentorjev vse ideje ne samo ubesedili, temveč tudi praktično realizirali. Tako je ekipa turističnega pomladka že leta 1996 v prostorih Mance uredila razstavišče Možuh in v samo štirih mesecih privabila na ogled 6 organiziranih skupin ter kar 1363 posameznih obiskovalcev.

Jezernikova pravljica, Možuhovo razstavišče in Možuhova pot

so lahko čudovita osnova za turistično ponudbo v kraju,

ki jo je potrebo znova obuditi.

Kaj je potrebno narediti?

  • zbrati razstavne eksponate v kraju, ki pričajo o življenju in delu naših prednikov;
  • obuditi Možuhovo razstavišče v prostorih Mance, lahko tudi v prostorih Ladejenkove domačije;
  • označiti naravne in kulturne znamenitosti kraja z informativnimi tablami;
  • povezati znamenitosti s posebnimi oznakami na poti, bodisi na kamnitih ali lesenih obeležjih, ter tako ustvariti Možuhovo pot, ki si jo obiskovalci lahko ogledajo samostojno ali s pomočjo animatorja;
  • pripraviti kostum Možuha ter privabiti animatorje za vodene oglede;
  • po poti postaviti lesena interaktivna igrala, ki bodo vezana na tematiko Možuha.
Realizacija omenjene ponudbe je lahko plod skupinskega dela tako občine kot turističnega društva, aktualnih turističnih ponudnikov oz. posameznikov, ki v tem vidijo potencial in bi to lahko izvedli v obliki samozaposlitve.

Anton Petrič

Športni park

Športni park

Športni park bi bil namenjen rekreaciji, ki bi zadostil potrebam občanov, učencev osnovne šole, rekreativnim športnikom ter tudi ostalim naključnim gostom.


Podrobneje...

 

Turizem

Turistični potencial

Lovrenc na Pohorju ima zaradi svoje neokrnjene narave in dokaj nerazvite turistične infrastrukture izjemne potenciale. Kraj zagotovo ni primeren za množični turizem, zato se bo moral v prihodnosti tržiti predvsem kot butična zelena turistična destinacija.

Podrobneje...

 

Planinske poti

Planinske poti

Ideja je, da našim vsakodnevnim sprehajalnim in tudi planinskim potem damo dušo in to tako, da jih opremimo z imenom, dodamo zanimive informacije o sami poti, njeni zgodovini in drugih zanimivostih.

Podrobneje...

 

Varna pot v šolo

Varna pot v šolo

Varna pot v šolo je večplastni projekt, ki vključuje pot v šolo iz parkirišča, na katero pripeljejo starši svoje otroke ter poti, beri ceste, po katerih šolarji gredo dnevno peš v šolo in iz nje. Projekt tudi predvideva rešitev neprimernega dostopa do telovadnice, tj. večnamenske športne dvorane s strani parkirišča.


Podrobneje...

 

Energetika

Energetika

V listi »Sanjo za županjo« smo v program uvrstili tudi energetiko. Lovrenc na Pohorju je lep kraj, obdan z gozdovi. Les je naravna surovina, ki se v veliki meri uporablja kot energent v še vedno pretežnem številu gospodinjstev.

Podrobneje...

 

Možuh

Obudimo Možuha

Tudi Lovrenčani smo nekoč znali bolj začutiti Pohorske junake. Naši vrtečani so preživeli čudovit dan na Lovrenških jezerih v družbi Jezernika, Možuha in Jere.

Podrobneje...

 

Presek - vlecnica

Presek - vlečnica

Zakaj zgodba o Preseku ni možna, kot vam jo prodajajo eni in isti že več let znova in znova

  • Ker na Kumenu nimamo vodovoda – zasneževanje odpade;
  • Ker tudi kanalizacije ni – torej nek resni turizem odpade ( razen kak DIXI za WC); ....
Podrobneje...

 

Možuh

Prostori za zabojnike

Živim ob Slepnici, v "Štambergi", kjer ob cesti odlagamo vreče za smeti, ki jih Snaga potem odpelje. Imamo tudi dva manjša kesona za steklo in papir. Podobnih odlagališč je v Lovrencu veliko.

Podrobneje...

 

Dvigalo

Zgodba o dvigalu

Poznamo zgodbo o novem zdravstvenem domu, a pot do tja je še dolga. Sedanja ureditev je neprimerna in za invalide in starejše osebe zelo omejujoča.

Podrobneje...